Kikert boller

4 porsjoner

  • 30 g kikerter, bløtlagt over natten eller kjøp ferdige kokte
  • 8 ss smør
  • 2 store hele løk hakket
  • 1 ts spisskummen (eller litt muskat)
  • 2 fedd hvitløk, knust
  • 3 ss hakket bladpersille eller 1ts tørket persille
  • 1 ts timian, tørr
  • 1 sammenpisket egg
  • 6 ss kikertermel
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 1 ts nykvernet pepper
  1. Skyll ertene godt, og ha dem i en stor kjele. Fyll på rikelig med vann og kok opp. Skum med hullsleiv til væsken er klar. La ertene koke i ca. 1 time til ertene er helt myke. Sil av vannet men spar ca. 1 dl. Kjør ertene i en kjøkkenmaskin, tilsett kokekraften (1 dl) og kjør til massen blir glatt.
  2. Har du ferdig kokte erter, skyller du dem godt i kaldt vann og ha dem i kjøkkenmaskinen din. Tilsett 1 dl vann og kjør ertene glatte.
  3. Varm 3 ss av smøret i en stekepanne, ha i løken og fres den til den er blitt myk. Tilsett spisskummen og hvitløk til det dufter godt. Bland inn persille og timian og sett pannen til siden.
  4. Ha erteblandingen i en bolle og bland inn egg, kikertermel, bakepulver og løkblandingen. Smak til med salt og pepper.
  5. Lag boller med hjelp av to teskje på størrelse med en valnøtt og press de litt flate. Dryss litt kikertermel over bollene.
  6. Varm resten av smøret og stek bollene, noen om gangen, til de er gylne på begge sider. La de ferdige bollene renne av seg fettet på et kjøkkenpapir. Serveres både varme og kalde.

Tips: kikerterboller er kjempegode til lunsjpakken din med salat og dressing av olje, vann og sitron til. Eller om du vil lage en urtedressing, se i boka på side 192.